top of page
Gardening

בלו(ג)סתניקה

על ירקות, צמחים , גינות מאכל ותרבות חיים ירוקה 

חדשות טובות : גינות מאכל על גגות בני ברק - קיימות במיטבה במגזר החרדי

הקמת גינות מאכל בגני חינוך מיוחד בבני ברק הייתה רק תחילתו של מסע משותף עם אסתר. בעוד שהמטרה הראשונית הייתה ברורה, במהרה הבנו שהפוטנציאל של שיתוף הפעולה הזה הוא עצום. מעבר להקמת גינות מאכל, חיפשנו דרכים נוספות לקרב את הילדים לטבע, לקדם את רווחתם ולטפח קהילה תומכת. 


לפני מספר חודשים פנתה אלינו אסתר קינן, שמקדישה גם היא את חייה לנושא הקיימות בעיריית בני ברק. אסתר קינן, היא מנהלת תחום חינוך, קהילה וקיימות במחלקת איכות הסביבה בבני ברק. אסתר מובילה פרויקטים ייחודיים המקשרים בין עולם הטבע לערכי היהדות ומתרגמת את עקרונותיו של תחום הקיימות לשפה המתאימה לקהילה החרדית. מטרת החיבור בין בוסתניקה לאסתר היתה עבור הקמת גינות מאכל בגני חינוך מיוחד בבני ברק, אך די מהר הבנו שזו אולי המטרה המרכזית, אבל ממש לא המטרה היחידה בשיתוף הפעולה בינינו. 

אסתר הגיעה מתחום החינוך המיוחד לתחום החינוך הסביבתי, כאשר השליחות העיקרית שהיא לקחה על עצמה היא  להתאים את עולם הקיימות לקהילה החרדית (תרגום לחרדית לשפתה), בצורה שלוקחת בחשבון את הקונפליקטים והביקורות.



קיימות במגזר החרדי
התחלת התהליך- ביקור בגנים והבנת הצרכים

להפוך את בני ברק לירוקה יותר

בני ברק, נחשבת לעיר הכי מאוכלסת ובנויה מכל ערי ישראל. צפיפות האוכלוסין הגבוהה ביותר בישראל, שעומדת על רבע מיליון תושבים ב- 7.6 דונם. הצורך לאכלס את תושביה וריבוי הבניינים בעיר, לא השאירו הרבה מקום לגינון ושטחים ירוקים. מה שגרם לסביבה בנויה רוויה ולריחוק כמעט מוחלט בין התושבים לבין צמחיה בכלל. ולכן הבנו עד כמה חשוב במסגרת הפרויקט לקרב את השטחים הירוקים לתושבי העיר, לייצר סביבה טבעית וירוקה בין הבניינים הרבים ולאפשר לתושבי בני ברק ליהנות מתחושת הטבע על כל התועלות הנובעות מכך. אסתר לא הייתה צריכה להאריך במילים כדי שנבין על מה היא מדברת, הרי אנחנו בבוסתניקה חיים ונושמים בדיוק עבור אותה מטרה, להכניס את הטבע למרחבים אורבניים, להראות שאפשר לגדל צמחי נוי וצמחי מאכל בכל מקום ולהדביק בחיידק הירוק והאכיל.


לקרב את הטבע לעולם של ילדי החינוך המיוחד

זה כבר ברור לכולם שהחיבור בין בני אדם לטבע הוא חיוני, הן לבריאות הנפשית והן  לבריאות הגופנית. 

ככל שנפתח יותר מודעות סביבתית ונשים לב יותר לפרטים תתקיים סינרגיה בין בני האנוש סביבנו, בעלי החיים, הצמחייה והעולם כולו. בשאיפה (כי אם לא נשאף אז לא נגיע).

גם אצל ילדים אנו מכוונים לחזק את הקשר עם הטבע ולפתח מודעות, לחיות חיים בריאים יותר, מאושרים יותר ומלאי משמעות יחד עם שמירה על סביבה בריאה ואקולוגית.


בעולם החינוך המיוחד שפגשנו דרך אסתר בבני ברק, שמים דגש רב על שילוב הטבע בחייהם של הילדים. גני החינוך המיוחד מתאימים לילדים בגילאי 3-6, המיועדים לילדים בעלי מגבלות שונות ומגוונות, מוגבלות שכלית, מוגבלות פיזית, בעיות תקשורת ועוד. אלו ילדים הזקוקים לעבודה יום יומית עם הצוותים החינוכיים והפרא-רפואיים על מנת לשפר את תפקודי היום יום והתקשרות ולכן כחלק מהפרויקט שילבנו את הצוות כמה שאפשר.


קיימות במגזר החרדי
מתחילים בהקמת התשתיות


הרעיון של הפרויקט הוא להקים גינת מאכל (שימושית ומפעילה) בגני הילדים לחינוך המיוחד בבני ברק, נובע בעיקר מהסיבה שמרביתם לא מבלים כמעט סביב צמחייה כלל. גינת המאכל שהקמנו על הגגות מהוות הזדמנות נדירה לקרב אליהם את העולם הקסום והירוק הזה, ולאפשר להם לבלות בסביבה טבעית וירוקה. מה גם שהסביבה הטבעית מעירה את תשומת לבם ויכולה להוות מקור מוטיבציה .


למידה דרך הגינה-שהיא גרסת הטבע הזמינה להם כרגע-

מאוד התרגשנו לשמוע שחלק משמעותי מנושאי הלימוד והתכנים שמועברים בגנים בגילאים אלו מתמקד בטבע, בעונות השנה, בתקופות הצמיחה והיבול של הצמחים, בפירות שמלווים את החגים והמועדים שלנו. היציאה אל הגינה מאפשרת להם המחשה ויזואלית ופיזית יחודית ולגוון את תהליכי הלמידה ואת החוויה היומיומית. הצוותים החינוכיים שעובדים בגנים אלו, עברו השתלמויות בנושאי קיימות וחינוך סביבתי ומממשים את הידע שצברו יחד עם הילדים בערוגות שהקמנו יחד בגנים. כך הם משלבים במסגרת החינוך למידה על אופן הגידול של הירק, "עגבניה לא גדלה בסופר"- התפתחות של הירק משלב הזריעה ועד שלב הקטיף. וגם מלמדים את הילדים את המצוות הקשורות ודרכי מימושן- כמו למשל אכילת התוצרת רק לאחר שמפרישים ממנה תרומות ומעשרות.



קיימות במגזר החרדי
שתילות ראשונות באדניות

פרויקט דגל - הקמת 'הגג הירוק'

המבנה תוכנן בקפידה כך שכל חצרות גני הילדים הממוקמים במתחם יהיו מרוכזות באופן ייחודי בקומת הגג. בנוסף לכך, קיימת גם חצר מרוצפת רחבת ידיים הממוקמת בנוחות בקומת הקרקע, והיא מיועדת לשמש כמרחב משחקים משותף לכל ילדי הגנים.

כדי להדגים באופן מוחשי את הפוטנציאל הרב הטמון באפשרויות השונות לניצול מיטבי של השטחים הזמינים במבנה, הקמנו על גג המבנה גינת הדגמה עשירה ומגוונת. בדיעבד הבנו כי גינה זו הפכה למוקד משיכה ועניין גם עבור רשויות אחרות, והיא משמשת כדוגמה חיה הממחישה את היתרונות הרבים והמשמעותיים של גינון מאכל אורבני. בסמוך לגינת ההדגמה, הקמנו גם אחת עשרה ערוגות שתילה גדולות ומעוצבות בתוך אדניות עץ איכותיות, היוצרות יחד תחושה של גינת קרקע ממש. כל אדנית כזו מכילה בתוכה עשרות רבות של צמחים שונים, ובכך מאפשרת מגוון רחב של שימושים ונושאים לשיעורים לימודיים מגוונים.

האדניות עצמן נבנו ישירות על גג המבנה תוך שימוש במסגרת חזקה של קורות עץ איכותיות וביריעת איטום מולחמת המקובעת היטב למסגרת העץ. בנוסף, הותקנו גלילי ביקורת וכן צנרת ייעודית שתפקידה לאסוף את שאריות המים ולהוביל אותן אל המרזב. פתרון הנדסי זה מבטיח באופן מלא את מניעתן של נזילות מים ומניעה מוחלטת של פגיעה באיטום הגג, נושא שהעלה חששות מצד מהנדס העיר. הצלחנו לספק פתרון מקצועי ומוקפד לנושא זה, ובכך בידלנו את עצמנו באופן משמעותי מהמתחרים.

כחלק בלתי נפרד מהתשתיות החיוניות של הפרויקט, הקמנו גם מערכת ניקוז מתקדמת ומערכת השקיה יעילה. מערכות אלו תוכננו בתכנון הנדסי מוקפד וקובעו בצורה עמידה ויציבה, תוך הקפדה יתרה על כך שהן לא יפגעו בשום אופן באיטום הגג.

בתוך הערוגות הממוקמות על הגג, שתלנו אחד עשר עצי פרי מסוגים שונים, בשילוב הרמוני עם שתילים צעירים של ירקות מגוונים ופרחים צבעוניים. בנוסף, הוספנו עוד שתי אדניות גדולות אף יותר, אשר הוקדשו במיוחד לגידול תבלינים ריחניים וליצירת פינת תה עתידית ומזמינה עבור הילדים וצוות הסגל החינוכי.

הפרויקט כולל מגוון רחב ועשיר של עצי פרי ייחודיים ונדירים, אשר נבחרו בקפידה רבה תוך התחשבות הן בהתאמתם לתכנון הטכני של הגג והן, ולא פחות חשוב מכך, ביכולתם לעורר עניין לימודי רב ולהגדיל את הסקרנות הטבעית והחוויות החדשות של הילדים במרחב החינוכי. כבר בשבוע הראשון שלאחר השתילה, הדבר עורר התלהבות גדולה וסקרנות רבה לקראת העתיד ולצמיחה המתרחשת. בין היתר, שתלנו עצי פרי מיוחדים לדוגמא: פיטנגו גיתית (פיתוח ישראלי הידוע בפירותיו הענקיים), עצי וומפי ועצי גויאבה תותית, אשר נרכשו  ממשתלה המתמחה בגידול עצי פרי – משתלת "מניב פרי" הממוקמת במושב ניר צבי, אשר מתמקדת אך ורק בגידול מגוון רחב של עצי פרי. 


'הכניסה הירוקה'

אם כבר דאגנו להנגיש את הטבע, אז עד הסוף! הפרויקט מתמקד בילדים בעלי ניידות מוגבלת כמו למשל ילדים עם שיתוק מוחין CP, אותם ילדים אינם יכולים לעלות אל הגג כמו כולם, ולהם נרצה לתת מענה אחר. בקומת הכניסה הקמנו ערוגות שופעות, בגבהים שונים שאיפשרו לילדים אלו קרבה אל הצמח גם מכיסא הגלגלים, או העגלה. הקמנו את הגינות באדניות כך שאפשר יהיה לגדל צמחים בסביבת גני הילדים, מבלי להוות סכנה (למשל מים עומדים, או שלוליות שעלולות להוביל להחלקה).



קיימות במגזר החרדי
ניצנים ראשונים של פריחה

אסתר והגשר בין קיימות ליהדות

"חיבור הקהילה החרדית לערכי הקיימות מבלי להתפשר על ערכי היהדות" – זהו החזון של אסתר, שחשפה בפנינו תובנה חשובה: החברה החרדית דוגלת בקיימות, אך בשפה שונה מזו המוכרת לנו. חוסר ההבנה נובע מתרגום לקוי של ערכים אלו, וגורם לריחוק בין החברה החילונית לחרדית.


שיתוף פעולה עם עיריית בני ברק: התחלה של מסע משותף

הפרויקט שלנו עם עיריית בני ברק נמצא בשלבים מתקדמים, ומהרגע הראשון החזון המשותף היה ברור והתוצאות כבר בשטח: להעשיר את חייהם של תושבי העיר, ולהעניק לילדי החינוך המיוחד הזדמנות ייחודית להתחבר לטבע. אנו נרגשים להוביל פרויקט בעל השפעה משמעותית כזו.

בוסתניקה אינה רק חברה לגינון, אלא חברה לשינוי תפיסתי. אנו שואפים להפוך גינות פרטיות ממקום פסיבי למקום אקטיבי, דינמי ומניב, שבו אנשים שותלים, זורעים, קוטפים ומבשלים את תוצרתם. אנו מאמינים שגידול צמחי מאכל, במיוחד בסביבה עירונית, מעודד אנשים לאמץ אורח חיים בריא ובר קיימא יותר.



אירוע השקה

בחודש פברואר התקיים אירוע השקה , בטקס החגיגי, סימנו את העצים הצעירים כבני שנה וציינו את חנוכתה של גינת הגג המפוארת, המשרתת כ-11 גני ילדים לילדים עם צרכים מיוחדים. 

אנו נמשיך ללוות את גני הילדים, להעניק הדרכות וליווי מקצועי על טיפוח הגינות, כדי להבטיח שהן ימשיכו לשגשג ולפרוח. נחלוק עם הילדים והצוות טיפים ומידע חשוב על גידול צמחים, השקיה נכונה ופעילויות חינוכיות מהנות בגינה שמחים וגאים לקחת חלק בפרויקט הקסום הזה, שמאפשר לילדים לחוות את הטבע, ללמוד ולצמוח יחד עם הצמחים, תודה רבה לעיריית בני ברק, לאסתר המקסימה ולראש עיריית בני ברק, חנוך זייברט.

לסיכום, שמחנו לקחת חלק בפרויקט פורץ דרך שכזה, המבטא את החזון שלנו לערים ירוקות וקהילתיות. אנו מאמינים כי גינות המאכל הן לא רק פינה ירוקה בלב העיר, אלא מעגלי השפעה רחבים שמתחילים מהגינה וממשיכים הלאה – לשכנים, לחקלאים הקטנים סביבנו, ליצרנים המקומיים ולקהילה כולה, כולל ארגונים ועסקים מקומיים.

בכל פרויקט אנחנו שמים דגש על מקצועיות חסרת פשרות והקפדה על הפרטים הקטנים, מתוך מטרה ליצור חווית גינון איכותית ומעוררת השראה. אנו מקווים להמשיך וליישם את החזון שלנו בערים נוספות, במוסדות ציבוריים ובמרחבים קהילתיים, ולהפוך את הערים שלנו לירוקות יותר, מחוברות יותר וקהילתיות יותר.

תודה לכל השותפים לדרך, ולכל מי שמאמין בחלום שלנו ובכוחו של הטבע לחבר בין אנשים.






 
 
 

Comments


bottom of page