מי היה מאמין שהחורף הקריר והגשום יכול להיות הזמנה לגן עדן ירוק משלנו בגינה הפרטית? הגינה שלנו היא לא רק מקום לגדל בו ירקות טריים ומזינים, אלא חוויה שלמה. היא מזמינה אותנו להתחבר אל האדמה, לעקוב אחר התפתחות הצמחים ולטעום את התוצרת במו ידינו.
מה צריך לעשות בכדי להכין את הגינה לחורף?
שיפור איכות הקרקע באדמה: אנחנו שואפים להשאיר את השורשים הקודמים באדמה (שמחוברת לכדור הארץ) לעומת מצע מנותק (באדנית), ולכן נכין את הקרקע בעזרת תיחוח ותוספת קומפוסט לטיוב הקרקע. כשנוטריינטים מהקומפוסט נגישים, האדמה משגשגת והצמחים פורחים גם בחורף הקר.
בגידול ירקות באדנית עדיף לנו להוציא גושי שורשים ולהוסיף דשן אורגני בשיחרור איטי , להוסיף תערובת שתילה ולתחח טוב בכדי לשבור את שאריות השורשים שנותרו במצע.
התאמת ההשקיה: התאימו את תדירות וכמות ההשקייה לתנאים של עונה רטובה, אבל זכרו:א. בארצינו אי אפשר לסמוך על חורף רטוב באופן רציף, לכן, אם כיביתם את מחשב ההשקייה ,היו ערניים לימים החמים.ב. יש חלקים מגינות הגג והמרפסת שעשויים להישאר יבשים גם בגשם- תחת סככה, או צמוד לקיר הבית שכנגד כיוון הרוח- במקומות כאלו יש להשאיר את ההשקייה על מינימום ולא לכבותה גם בימים גשומים.ג. שימו לב שמזג האוויר מתקרר בהדרגה ולכן יש להנמיך את ההשקייה בצורה הדרגתית. לרוב החל מספטמבר מרגישים את הירידה בטמפרטורות.
טיפ חשוב- אחת לחודש התיידדו עם מחשב ההשקיה שלכם ושאלו אותו את השאלות הבאות:
האם השעון מכוון? (תאריך ושעה)
האם משך ותדירות ההשקייה מותאמת למזג האוויר ולצרכי הגינה החודש?
אם המחשב רעב הוא יסמן לכם שהסוללה הולכת להיגמר ולכן חשוב להציץ במחשב כל חודש
בדיקת גלילי ביקורת - לוודא מצב לחות ושאין מצע או שורשים שמאיימים לסתום את יציאת המים מהאדנית:)
בקיצור לשים לב למחשב ההשקיה במיוחד בחילופי העונות:)
החורף הוא לא רק עונה של קור וגשם, אלא גם הזדמנות מצוינת לגדל מגוון ירקות שהיה כמעט בלתי אפשרי לגדל בעונות החמות. להלן רשימה של ירקות שמשגשגים בעונת החורף.
שורשים - גזר, סלק, שום ותפוח אדמה…
גבעולים מעובים - סלרי, קולורבי, שומר ועוד
עלים - חסות למיניהם, מנגולד, רוקט, ארוגולה, תרד ניוזילנדי, תרד תורכי, כוסברה (גד השדה), עלי בייבי כמו מיזונה
תפרחות ניצנים - ברוקולי, כרובים וכרוב ניצנים
פרחים - קמומיל (שאוכלים את העלים חיים ואת הפרחים לחליטה), קלנדולה (ציפורני חתול), כובע הנזיר (עלים ופרחים), אפונה ריחנית (פרחים), אמנון ותמר (פרחים), בסמת (פרחים), סלסלי כסף, לובליה (פרחים) ועוד…
תרמילים/פירות - אפונת שלג, אפונת גינה, תות שדה, תות יער, פטל אדום, פטל שחור (אסנה)
תבלינים יכולים להיות עלים עם טעם חזק שנשתמש בהם כתבלין כמו שמיר וכוסברה או תבלינים רב שנתיים כמו אזוב, תימין, עשב לימון, מרווה ועוד
ירקות רבים אוהבים את החורף אבל כאן חשוב לי להדגיש את אפונת השלג שהיא מתגמלת במיוחד (סוכר, נגיש וכלורופיל באריזה טעימה וקריספית בטירוף!)הסיבה שאני מדגיש אותה היא שרבים נזכרים בה בסוף החורף אז כאן קבלו זאת כטיפ חשוב לזריעה וסמנו אותו בכוכבית:)))).
הכירו את השמש החורפית
בבואנו לתכנון גינות החורף אנחנו צריכים לזכור שבחורף השמש נמוכה יותר, יכולה להיות בזווית של עד 30-40 מעלות, בעוד שבקיץ היא נמצאת בזווית של 80 מעלות. ההבנה הזו מסבירה את שינוי גובה וזוית השמש והצורה שהיא מאירה במרפסת או בחצר שלכם. הרבה פעמים בחורף מגיעה הרבה פחות שמש לגינה. זהו מצב נתון וחשוב להתייחס אליו כי רוב הצמחים לא ישגשגו בפחות מ3 שעות שמש
וכן עדיין אפשר לגדל ירקות מסויימים גם בפחות שעות שמש (כן, ישירה, בלבן של העין..)
מה אפשר לעשות?
לסכום את שעות השמש בנקודות שונות בגינה או בגג שלכם ואז תוכלו למקם טוב יותר את כל הגינה וכמובן בתוכה למקם צמחים לפי הצרכים השונים שלהם כמו נפח שורשים, דרישות תאורה, כמות מים ועוד.
כדאי להמשיך לזרוע ולשתול ירקות חורף גם בפברואר, כן, בחודשים האלו עדיין מתרחש צימוח אצלנו בארץ, עם השמש החורפית החמימה שלנו, וסביר להניח שנמשיך להנות מגידול ירקות החורף שלנו גם במרץ בגינת הירק שלנו.
דמיינו את עצמכם קוטפים חסה עסיסית, בצל ירוק רענן או צנונית מתוקה, היישר מהעציץ או האדנית על אדן החלון או במרפסת. זה לא סתם אוכל, זה קסם של ממש. גינת החורף היא כמו חלון קטן אל הטבע, שמאפשר לנו להתחבר אליו גם בימים הקרים ביותר.
אנחנו בבוסתניקה מאמינים בעתיד ירוק יותר, וההתחלה היא בבית, לכן אנו מעודדים כל אדם בכל מקום להתחיל ולגדל את האוכל שלו! נשמח לתת שירות ייעוץ והקמה לכל המעוניינים להתחיל בגידול ירקות בבית, כדי שכולנו ניהנה מאוכל בריא יותר, ומההנאה הגדולה של גידול ירקות ביתי.
Comments